Als het niet goed gaat

Hieronder vind je een lijst met dingen die NIET horen bij een leuke verkering. Bijna iedereen zal wel iets herkennen uit de lijst, dan is er niet meteen iets aan de hand. Maar als jij drie of meer van onderstaande dingen herkent, zit het NIET goed met je relatie. Het is dan belangrijk om goed na te denken over je verkering. En er met iemand over te praten die je vertrouwt. Het kan je moeder zijn, docent van school of een goede vriend(in) maar het kan ook anoniem bij de kindertelefoon. Het is belangrijk om op tijd over je verkering na te denken om te voorkomen dat het uit de hand loopt. Klik hier om voorbeelden te lezen van gedrag dat over de grens gaat. Wil je weten wat te doen als je je zorgen maakt kijk op 'Bezorgd over je verkering, en nu…'

Om er bij te horen
Het is niet verstandig om verkering met iemand te nemen omdat je er bij wil horen. Je neemt verkering met iemand, omdat je iemand heel leuk vindt. Je bent echt niet de enige die geen verkering heeft.

Te snel
Je verkering gaat te snel. Zonder dat je elkaar al echt goed kent, heb je bijvoorbeeld al seks met elkaar.

Dan weer wel leuk, dan weer niet leuk
Je vriend(in) laat je het ene moment merken dat hij/zij je wel ziet zitten, maar ziet je het andere moment niet staan. Dat kan wel gebeuren in het begin van je verkering, als je nog niet zeker weet van elkaar of je elkaar leuk vindt. Maar als dat te lang duurt, dan zit het niet goed tussen jullie.

Bezit
Het klopt niet als je vriend(in) denkt dat jij zijn/haar bezit bent. Dat hij/zij vooral bezig is om met jou te showen. En steeds aan iedereen wil laten merken dat jij van hem/haar bent.

Nieuwsgierig
Je vriend(in) wil wel alles van jou weten, maar vertelt niks over zichzelf.

Controleren
Je vriend(in) geeft je heel veel aandacht. Hij wil het liefst altijd bij je zijn. Dat is leuk, zeker als je nog maar net verkering hebt. Maar het klopt niet als je vriend(in) je gaat controleren. Bijvoorbeeld als hij/zij je steeds belt om te vragen waar je bent en met wie.

Geen respect voor jouw grenzen
Als je verkering hebt is het belangrijk om geen dingen te doen waar je nog niet aan toe bent. Als jij ‘nee’ zegt, je grens aangeeft, maar je vriend(in) daar niet naar luistert. Dan zit het niet goed tussen jullie.

Jaloezie
Als je verliefd bent en net verkering hebt wil je elkaar het liefst zo veel mogelijk zien. Als je wat langer verkering hebt, wordt dat wat minder. Dat is gezond. Het is niet gezond als jouw vriendin jaloers wordt en het niet goed vindt als je na verloop van tijd weer wat meer tijd wil gaan besteden aan je vrienden en je hobby’s.

Bemoeien en kritiek
Het is geen goed teken als je vriend(in) zich overal mee bemoeit. Bijvoorbeeld met de kleren die je aandoet, hoe je je haar draagt, wat je doet in je vrije tijd. En dat hij/zij boos wordt als je daar niet naar luistert of er iets onaardigs over zegt.

Mishandeling

Als bovenstaand gedrag te erg wordt, is het zelfs mishandeling. Lees meer over drie verschillende soorten mishandeling.